Dine senest sete produkter
Hvad siger kunderne?

Hvad er et brandtæppe?

Mange har hørt om et brandtæppe, men er ikke sikre på, hvad det egentlig er. Et brandtæppe er et tæppe, som kan holde branden inde ved at optage den ilt, som branden bruger til at vokse. Det kan også benyttes til at beskytte dig mod en brand, fordi det er varmebeskyttende. Er du derfor i nærheden af en brand, som kan komme til at skade dig, kan det være en god ide at indhylle sig i et brandtæppe. Brandtæppet er lavet af tæt vævet stof, som er med til at "kvæle" ilden, når det lægges over et tæppe. Ilden kan derfor ikke få luft og hermed heller ikke vokse. Er skaden sket, har vi hos ELVVS også et stort udvalg af førstehjælpskasser og pulverslukkere.

Hvor kan jeg bruge et brandtæppe?

Nogle steder er mere disponible for brande end andre. Det drejer sig især om køkkener, hvor der anvendes meget friture og elektriske apparater, som ovne og kogeplader. Ofte når en brand opstår, vil der anvendes vand til at slukke den med. Det er dog i køkkener en helt anden sag. Bruger du vand til at slukke en brand startet i olie, vil du kun gøre branden større og tilmed kunne forårsage eksplosioner i olien, som kan springe op og stænke dig eller dine kollegaer. Derfor er et brandtæppe yderst effektivt at placere over produktet´, der er i brand. Er du uheldig at få ild i dit tøj, kan et brandtæppe også gå ind og slukke branden, når du tager det på.

Hvordan fungerer et brandtæppe?

Når du har placeret brandtæppet over genstanden, som er i brand, vil branden uddø grundet mangel på ilt. Men det er vigtigt, at man ikke fjerner tæppet for hurtigt. Dette kan nemlig være årsag til at branden blusser op, når det tilføres ilt igen. Det er ofte i køkkener at dette kan ske, fordi olie kan holde på meget varme temperaturer. Brandtæppet er placeret i en kasse, som du skal kunne tilgå hurtigt. Derfor er det en god ide at have kassen placeret på en væg, hvor du kan åbne den hurtigt. Du skal let kunne trække i båndet så tæpper ruller sig ud. 

Vi har lavet en let fremgangsmåde:

  • Grib fat i tæppets øverste kant med et underhåndsgreb, så du beskytter dine hænder
  • Løft tæppet højt op, så du undgår at træde på det
  • Beskyt dit ansigt ved at holde tæppet op foran kroppen
  • Læg tæppet over den brændende genstand, og pak tæppet godt omkring den

Det vidste du ikke om brandtæppet

Et brandtæppe blev tidligere produceret i asbest. Dette var nemlig et materiale, som var godt til at isolere mod høje temperaturer. Asbest anvendes dog ikke længere og er erstattet af glaslærred med en ubrændbar membran, som sikrer dig mod at ilden vandrer igennem materialet.

Et øjeblik...