Hvad siger kunderne?

Hvad er et lysstofrør?

Et lysstofrør er en lyskilde, der består af et glasrør, som er typisk fyldt med kviksølv. Når der kommer strøm igennem røret, ioniserer gassen og får en højere energitilstand, som kaster et ultraviolet lys. Når dette ultraviolette lys rammer det fluorescerende pulver på belægningen i indersiden af røret, får du synligt lys. Denne fosforbelægning bliver normalt også betegnet som lyspulver, og jo mere fosfor der i dette pulver, jo højere lysudbytte og bedre farvetemperatur får du.

 

Fra august 2023, vil almindelige lysstofrør dog udfases i EU-lande, hvilket du kan læse mere om her. Som følge af denne udfasning bliver det ikke længere tilladt at producere eller importere lysstofrør i Danmark, men du behøver ikke bekymre dig. Du kan enten købe flere lysstofrør på forhånd, eller du kan skifte dine traditionelle lysstofrør ud med LED-lysrør. Det bruger LED eller ‘Light Emitting Diode’-teknologi til at producere lys og er generelt kendt for at have en høj kvalitet, der sikrer dig en kvalitetslyskilde. Derudover er det også et af de mest energibesparende elpærevalg og kan hjælpe dig med at spare endnu mere på elregningen.

 

Hos EL & VVS finder du et stort udvalg af lysstofrør i forskellige længder og tykkelser. Du kan finde både almindelige lysstofrør fra kendte mærker som:

  • Philips
  • Philips Hue
  • Osram
  • GE Lighting

 

Hvordan har lysstofrør udviklet sig?

Siden starten af 1800-tallet har man forsøgt at lave lysstofrør. Det var først i omkring 1850, at man for første gang i stand til at omdanne ultraviolet lys til synligt lys, hvilket er essentielt for lysstofrør, men desværre var lysudbyttet for ringe. I 1920 fik man for alvor sat kviksølvdamp under lavt tryk, men det var dog først 20 år senere, i 1940, at man kunne købe de første lysstofrør. 

 

Udviklingen er gået meget hurtigt siden de første lysstofrør. I 1940 havde et lysstofrør kun et lysudbytte på omkring 52 lumen per watt (lm/W) og havde en diameter på hele 38 mm. Købte du et lysrør i 1970’erne var diameteren reduceret til 26 mm, og i dag kan du få de klassiske T5-lysstofrør, som kun har en omkreds på 16 mm. Med tiden er lysudbyttet selvfølgelig også blevet forbedret, og nu kan du få lysstofrør med en lysværdi på helt op til 75 lm/W.

 

I løbet af 1990’erne kom LED-lys dog mere og mere frem, og i dag er det nok den mest anvendte elpære på markedet, da den er mere energieffektiv og derfor også et bedre økonomisk og bæredygtigt valg. I EU har man også besluttet, at fra august i 2023, vil der være forbud mod at producere og udsende almindelige lysstofrør på grund af kviksølvet i rørene. Derfor anbefaler vi, at du allerede nu begynder at skifte til LED-lysrør for at undgå den store efterspørgsel, der vil opstå.

 

Hvad er fordelene ved et lysrør?

Lysstofrør er mest kendt for en høj energieffektivitet. De bruger betydeligt mindre strøm, når man sammenligner dem med traditionelle glødepærer med samme lumen. Dette skyldes, at størstedelen af den elektriske energi, som kommer ind i lysstofrøret, omdannes til synligt lys. Derudover har lysstofrør også haft en længere levetid end almindelige elpærer, dog kan du få endnu mere udbytte af et LED-lysrør. Et almindeligt lysrør har en gennemsnitlig levetid på omkring 30.000 timer, mens LED-lyset er helt oppe på 50.000 timer.

 

Lysstofrør er en meget populær lyskilde i en bred vifte af lokationer. Mange skoler og uddannelsesinstitutioner bruger dem for en god belysning for elevernes koncentration. De er også meget anvendt på kontorer, da lysrør tilbyder effektive lyskilder, som kan dække store områder. Du kan også finde dem i mange butikker og detailforretninger, sygehus og andre offentlige bygninger, og de kan også bruges i hjemmet, hvis I fx har et stort køkken, vaskerum, garage eller kælder, som har brug for en god belysning.

 

Har du brug for hjælp?

Uanset hvilket lysstofrør du ønsker, kan du finde det hos os. Vi har lysstofrør både fra forskellige mærker og i forskellige længder og tykkelser, så du kan få præcis den mængde lys, som du har brug for.

 

Har du spørgsmål, eller er i tvivl om hvilket lysstofrør, der passer bedst til dine behov og præferencer, skal du blot kontakte os. Hos EL & VVS sidder vi klar med at hjælpe dig med vores ekspertviden om lyskilder og alskens lysstofrør. Du kan nemt skrive til os ved hjælp af live chat-funktionen i højre hjørne her på hjemmesiden, men du er selvfølgelig også mere end velkommen til at ringe på tlf. 70 20 00 49 eller sende en mail til info@elvvs.dk. Så hjælper vi dig gerne!

 
 
Et øjeblik...